Czekoladowe ciasto,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki
ciasto:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
pół kostki margaryny
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki dżemu wiśniowego
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich
polewa:
3 tabliczki czekolady (gorzkiej, deserowej, lub mlecznej)
Sposób wykonania:
Ubić margarynę z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec część orzechów.
Do małej tortownicy (lub większej w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30- 40 minut.
Wyjmujemy ciasto z formy.
Tabliczki czekolady topimy w rondelku i smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]