Cynk, Minerały

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

Jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych, odgrywających role w wielu istotnych procesach zachodzących w organizmie.

 

Funkcje:

-niezbędny do właściwego rozwoju płodu

-jego odpowiednie stężenie w organizmie matki pozwala na prawidłowe wytworzenie się kości, podniebienia, warg, oczu, mózgu, serca, płuc, układu moczowego

-wraz z witamina A, B6 i B12 jest niezbędny do prawidłowego wzrostu

-pomaga w produkcji pzeciwciał,

-wpływa na pracę grasicy i limfocytów

-podnosi sprawność organizmu

-poprawia sprawność intelektualną

-zapobiega demencji starczej

-przyśpiesza gojenie ran, owrzodzeń,

-łagodzi objawy łuszczycy,

-odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom

-pomaga zachować właściwy poziom cholesterolu we krwionośne

-reguluje ciśnienie

-reguluje pracę gruczołów łojowych

-odpowiednie stężenie cynku w organizmie reguluje metabolizm witaminy D oraz wapnia, zwiększa przyswajanie witaminy A i bierze udział w jej przenoszeniu przez krew

-zwiększa poziom albumin we krwi ( białka te uznane są za wskaźnik długowieczności – im ich więcej we krwi tym dłuższe życie)

 

Profilaktyka:

-niepłodność męska

-trądzik

-anoreksja

-zajady

-infekcje wirusowe

-opryszczka

-anemia sierpowata

-dzwonienie w uszach

-zapalenie stawów,

-wrzody

-zaburzenia rozwojowe

-alergie

-alkoholizm

 

Niedobór:

-białe plamy na paznokciach

-wysypki skórne

-słaby wzrost włosów

-problemy ze skórą

-nadmierne wypadanie włosów

-trądzik,

-anoreksja,

-depresja, wrażliwość,

-choroby umysłowe,

-niedostateczne funkcjonowanie gruczołów płciowych

-ospałość

-powolne gojenie się ran,

-zaburzone zmysły smaku i powonienia,

 

Przedawkowanie:

-pierwszym objawem przedawkowania cynku są wymioty

-anemia

-osłabienie systemu immumnologicznego

-podwyższony poziom cholesterolu

-cynk w dużych ilościach hamuje wchłanianie miedzi i żelaza

 

Źródła w żywności:

Chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego, chrzan, zielony groszek, buraki ćwikłowe, marchew, brukselka, szpinak, seler, cebula.

 

 

Zalecane normy dietetyczne na Cynk dla różnych grup ludności:

 

Grupy ludności

Zalecane normy dietetyczne [mg/dzień]

Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych [mg/dzień]

Dzieci 1-3 lat

3

7

Dzieci 4-8 lat

5

12

Chłopcy 9-13 lat

8

23

Młodzież męska 14-18 lat

11

34

Mężczyźni 19-30 lat

11

40

Mężczyźni 31-50 lat

11

40

Mężczyźni 50-70 lat

11

40

Mężczyźni powyżej 70 lat

11

40

Dziewczęta 9-13 lat

8

23

Młodzież żeńska 14-18 lat

9

34

Kobiety 19-30 lat

8

40

Kobiety 31-50 lat

8

40

Kobiety 50-70 lat

8

40

Kobiety powyżej 70 lat

8

40

Kobiety ciężarne do 18 lat

12

34

Kobiety ciężarne 19-30 lat

11

40

Kobiety ciężarne 31-50 lat

11

40

Kobiety karmiące do 18 lat

13

34

Kobiety karmiące 19-30 lat

12

40

Kobiety karmiące 31-50 lat

12

40

 

Ciekawostki:

-u osób przyjmujących pigułki antykoncepcyjne lub suplementy żelaza czy kwasu foliowego mogą wystąpić duże niedobory cynku

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pees.xlx.pl
  •