Cynk, Minerały
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych, odgrywających role w wielu istotnych procesach zachodzących w organizmie.
Funkcje:
-niezbędny do właściwego rozwoju płodu
-jego odpowiednie stężenie w organizmie matki pozwala na prawidłowe wytworzenie się kości, podniebienia, warg, oczu, mózgu, serca, płuc, układu moczowego
-wraz z witamina A, B6 i B12 jest niezbędny do prawidłowego wzrostu
-pomaga w produkcji pzeciwciał,
-wpływa na pracę grasicy i limfocytów
-podnosi sprawność organizmu
-poprawia sprawność intelektualną
-zapobiega demencji starczej
-przyśpiesza gojenie ran, owrzodzeń,
-łagodzi objawy łuszczycy,
-odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom
-pomaga zachować właściwy poziom cholesterolu we krwionośne
-reguluje ciśnienie
-reguluje pracę gruczołów łojowych
-odpowiednie stężenie cynku w organizmie reguluje metabolizm witaminy D oraz wapnia, zwiększa przyswajanie witaminy A i bierze udział w jej przenoszeniu przez krew
-zwiększa poziom albumin we krwi ( białka te uznane są za wskaźnik długowieczności – im ich więcej we krwi tym dłuższe życie)
Profilaktyka:
-niepłodność męska
-trądzik
-anoreksja
-zajady
-infekcje wirusowe
-opryszczka
-anemia sierpowata
-dzwonienie w uszach
-zapalenie stawów,
-wrzody
-zaburzenia rozwojowe
-alergie
-alkoholizm
Niedobór:
-białe plamy na paznokciach
-wysypki skórne
-słaby wzrost włosów
-problemy ze skórą
-nadmierne wypadanie włosów
-trądzik,
-anoreksja,
-depresja, wrażliwość,
-choroby umysłowe,
-niedostateczne funkcjonowanie gruczołów płciowych
-ospałość
-powolne gojenie się ran,
-zaburzone zmysły smaku i powonienia,
Przedawkowanie:
-pierwszym objawem przedawkowania cynku są wymioty
-anemia
-osłabienie systemu immumnologicznego
-podwyższony poziom cholesterolu
-cynk w dużych ilościach hamuje wchłanianie miedzi i żelaza
Źródła w żywności:
Chude mięso, chude mleko, żółtko jaj, mąka pełnoziarnista, orzechy, żywność pochodzenia morskiego, chrzan, zielony groszek, buraki ćwikłowe, marchew, brukselka, szpinak, seler, cebula.
Zalecane normy dietetyczne na Cynk dla różnych grup ludności:
Grupy ludności
Zalecane normy dietetyczne [mg/dzień]
Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych [mg/dzień]
Dzieci 1-3 lat
3
7
Dzieci 4-8 lat
5
12
Chłopcy 9-13 lat
8
23
Młodzież męska 14-18 lat
11
34
Mężczyźni 19-30 lat
11
40
Mężczyźni 31-50 lat
11
40
Mężczyźni 50-70 lat
11
40
Mężczyźni powyżej 70 lat
11
40
Dziewczęta 9-13 lat
8
23
Młodzież żeńska 14-18 lat
9
34
Kobiety 19-30 lat
8
40
Kobiety 31-50 lat
8
40
Kobiety 50-70 lat
8
40
Kobiety powyżej 70 lat
8
40
Kobiety ciężarne do 18 lat
12
34
Kobiety ciężarne 19-30 lat
11
40
Kobiety ciężarne 31-50 lat
11
40
Kobiety karmiące do 18 lat
13
34
Kobiety karmiące 19-30 lat
12
40
Kobiety karmiące 31-50 lat
12
40
Ciekawostki:
-u osób przyjmujących pigułki antykoncepcyjne lub suplementy żelaza czy kwasu foliowego mogą wystąpić duże niedobory cynku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]