Czurczchela, KULINARIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CzurczchelaSkładniki:ˇ 1 litr soku (wieżego)z jasnych winogronˇ Ok. 5 łyżek mškiˇ Szczypta soliˇ 140 g orzechówOrzechy nawlekamy na bawełniane grube nici, zawišzujšc na końcu pętelkę do powieszenia przyszłych orzechowych batoników. Otrzymałam 7 sztuk o długoci 12-14 cm.Sok z winogron podgrzewamy, aż zacznie bulgotać. W odrobinie zimnego soku z winogron rozprowadzamy mškę i wlewamy do gotujšcego się soku, dokładnie mieszajšc masę, która wyglšdem będzie przypominać wodnisty kisiel. Zmniejszamy temperaturę. Po 30 minutach masa zacznie lekko gęstnieć i przybierze kolor jasnego toffi. Lekko solimy, by wydobyć słodycz winogronowego soku. Często mieszamy, by gęstniejšcy sok nie przywarł do dna garnka. Z mijaniem kolejnych minut masa będzie przybierać coraz ciemniejszy kolor i zdecydowanie zredukuje swojš objętoć. Pod koniec gotowania będzie wyglšdała jak kajmak. Obtaczamy w masie sznurki orzechów i zawieszamy do zastygnięcia. Będziemy potrzebować minimum kilku godzin. Doskonale obsychajš na powietrzu.Uwagi: Gdyby jednak masa zbyt mocno nam zgęstniała, to dodajemy do niej trochę goršcego soku z winogron, dokładnie mieszamy i ponownie redukujemy do pożšdanej gęstoci. Lekko przypalona masa(, kiedy powstajš bršzowe grudy) też jest do uratowania. Wystarczy dodać odrobinę soku i dokładnie zmiksować.Autor: Szarlotek o 10:14
[ Pobierz całość w formacie PDF ]