Cygan, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Cygan
· Ciasto: 15dkg masła; 25dkg cukru pudru;
· 6 żółtek; 10dkg miodu płynnego; 30dkg zmielonego maku;
· 5dkg kakao; 1łyżeczka sody; 1łyżeczka cynamonu;
· 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
· Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 łyżka cukru;
· cukier waniliowy; 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
· 3 łyżki mąki pszennej; kostka tłuszczu;
· Dodatkowo: duża paczka biszkoptów; 2 czerwone galaretki.
· · Ciasto: Utrzeć masło, cukier i żółtka.
Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30minut.
Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Piec w temp. ok 180st. ok 1godz. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
· ·
· Masa budyniowa:
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenna i ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować z cukrem.
Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odsatwić do wystygnięcia.
Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.
Przełożenie:
Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]