Cygan, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Cygan

 

·         Ciasto: 15dkg masła; 25dkg cukru pudru;

·         6 żółtek; 10dkg miodu płynnego; 30dkg zmielonego maku;

·         5dkg kakao; 1łyżeczka sody; 1łyżeczka cynamonu;

·         3 łyżeczki mąki ziemniaczanej;

·         Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 łyżka cukru;

·         cukier waniliowy; 3 łyżki mąki ziemniaczanej;

·         3 łyżki mąki pszennej; kostka tłuszczu;

·         Dodatkowo: duża paczka biszkoptów; 2 czerwone galaretki.

·         ·  Ciasto: Utrzeć masło, cukier i żółtka.
Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30minut.
Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Piec w temp. ok 180st. ok 1godz. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.

·         · 

·         Masa budyniowa:
Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenna i ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotować z cukrem.
Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odsatwić do wystygnięcia.
Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając.

Przełożenie:
Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pees.xlx.pl
  •