Czosnek, przetwory
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Czosnek
Ø 10 ząbków czosnku
Ø olej słonecznikowy
Ø suszony tymianek lub oregano
Ø sól
Piekarnik nagrzewamy do 1200C. 1/4 szklanki oleju mieszamy z ziołami. Czosnek obsmażamy na złoto na oleju, przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem z ziołami, solimy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Podajemy jako małą przekąskę.
Czosnek łagodny i pikantny
Krem czosnkowy:
Ø 10 - 12 ząbków czosnku
Ø 5 - 7 łyżek oliwy
Ø sól,
Ø czarny pieprz
Czosnek marynowany:
Ø 8 - 10 ząbków czosnku
Ø 2 - 3 strączki papryki chili
Ø Łyżeczka słodkiej papryki
Ø 300 ml oliwy
Przygotować krem czosnkowy: w nieduże kawałki folii aluminiowej zawinąć po cztery, pięć ząbków czosnku. Paczuszki ułożyć na blasze, piec godzinę w temperaturze 2000C. Ząbki czosnku wyjąć z folii przestudzić. Miąższ wycisnąć z osłonek, przetrzeć przez gęste sitko i wymieszać z oliwą tak, aby powstał jednolity krem. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zamknąć. Przechowywać do 6 miesięcy. Przygotować czosnek marynowany: chili naciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w krążki. Wymieszać ze słodką papryką i oliwą. Obrany czosnek przełożyć do słoiczków, polać pikantną oliwą. Zamknąć i odstawić na 2 - 3 dni. Przechowywać do 6 miesięcy.
Czosnek marynowany
Składniki:
- 30 dag czosnku - 3/4 szklanki octu winnego - 3/4 szklanki wody - 2 łyżeczki cukru -
kilka ziaren ziela angielskiego - szczypta ziaren kolendry - szczypta ziaren gorczycy - 2
łyżki oleju
Sposób wykonania:
Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i
gotować 3 - 5 minut (w zależności od wielkości ząbków). Przełożyć marynatę do małych
(0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Czosnek
Ø 5 główek czosnku
Ø 6 łyżek octu
Ø 2 łyżeczki cukru
Ø łyżeczka soli
Ø po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Ø liść laurowy
Czosnek obierz, podziel na ząbki, oczyść, sparz wrzątkiem i osącz. Ocet zagotuj ze szklanką wody, cukrem, solą i przyprawami, gotuj, póki sól i cukier się nie rozpuszczą. Ząbki czosnku ułóż w słoiku i zalej gorącą marynatą. Słoik szczelnie zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu.
Czosnek marynowany
Ø 50 dag czosnku
Ø 0,5 l wody
Ø 5 łyżek octu 6-proc.
Ø po 2 łyżki soli i cukru
Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 l. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.
Czosnek w marynacie
Ø 1 kg czosnku
Ø sól
Na zalewę:
Ø 1 szkl. octu
Ø 1 szkl. wody
Ø 1 łyżka soli
Ø 2 łyżki cukru
Ø szczypta cynamonu
Ø ziarna pieprzu
Ø ziele angielskie
Ø liście laurowe
Czosnek podzielić na ząbki, obrać (uff!), sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć. Przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a także mniej pachnie.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]