Cytrynowiec, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Cytrynowiec (wg siostry Anastazji)
Biszkopt jasny:
· 6 jaj
· 1 szklanka cukru kryształu
· 1 szklanka mąki
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia (dno wysmarowałam masłem).
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 minut (u mnie wystarczyło 25 minut w 170°C).
Masa cytrynowa:
· 2 budynie śmietankowe
· 1 kostka masła (u mnie 200 g)
· 3/4 szklanki cukru kryształu
· 3 żółtka
· 3 cytryny
· 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 cukier waniliowy
Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń.
Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
Masa śmietankowa:
· 1/2 l śmietany kremówki
· 2/3 łyżki cukru pudru
· 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody (ja rozpuściłam w gorącej wodzie i pozostawiłam do wystygnięcia)
Śmietanę ubić, dodając cukier i - na końcu - rozpuszczoną żelatynę.
Polewa:
· 1/2 kostki margaryny
· 5 łyżek cukru pudru
· 3 łyżki kakao
· 2 łyżki wody
· 1 łyżka żelatyny
· 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
1. W wodzie rozpuścić żelatynę.
2. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania!
3. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodać (po łyżce) śmietanę.
4. Roztrzepać.
Dodatki:
· 1 puszka ananasów (osączone na sitku)
· 3 paczki herbatników
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa cytrynowa - ananasy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]