Cycki Murzynki,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Cycki Murzynki

 

Składniki:

 

 

1 szkl. Maku                                                                                    3 łyżeczki cukru

1 szkl. cukru                                                                                    troszkę alkoholu

7 jaj                                                                                                  1 łyżka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia                                          10 dag cukru pudru (ok. 8 łyżek)

2 łyżki (czubate) mąki pszennej                                          10 dag margaryny

1 budyń waniliowy (na 0,5 l. mleka)                                          1 łyżka kakao

1 łyżeczka żelatyny                                                                      1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 kostka masła                                                                      rodzynki

½ litra przegotowanej wody                                                        1 paczka biszkoptów

1 cytryna

 

Ciasto:

1 szkl. maku

1 szkl. cukru

7 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki (czubate) maki pszennej

Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać sukcesywnie cukier i żółtka. Następnie dodać mak i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze ubić!

Piec 25 – 30 minut (180 st. C).

 

Masa:

1 budyń waniliowy (na 0,5 l. mleka)

1 łyżeczka żelatyny

1 kostka masła

Proszek budyniowy rozmieszać z mlekiem i żelatyną. Ugotować budyń i zostawić do wystygnięcia. Po przestudzeniu utrzeć mikserem budyń z kostką masła.

 

Poncz:

½ litra przegotowanej wody

1 cytryna

1 paczka biszkoptów

3 łyżeczki cukru

troszkę alkoholu

Przegotowaną wodę posłodzić do smaku, dodać sok z jednej cytryny i troszkę alkoholu. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masę budyniową.

 

Polewa:

1 łyżka mleka

10 dag cukru pudru (ok. 8 łyżek)

10 dag margaryny

1 łyżka kakao

1 łyżka maki ziemniaczanej

Włożyć wszystkie składniki do rondelka, mieszać i rozpuścić.

 

Kolejność wykonywania:

1.      ugotować budyń i zostawić do wystygnięcia;

2.      zrobić ciasto i wstawić do piekarnika;

3.      zrobić masę.

Na ostudzone ciasto kłaść masę budyniową, na to ułożyć obok siebie biszkopty nasączone ponczem. Na każdy biszkopt nakładać rodzynki i to polać polewą czekoladową.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pees.xlx.pl
  •