Cukierki mleczne,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Cukierki mleczne

·         1 szklanka mleka

·         1 łyżka masła

·         250g cukru

"Żeby otrzymać doskonałe cukierki (a cukier jest dzieciom potrzebny w dużej ilości), trzeba szklankę mleka ugotować z łyżką masła, potem dusić w rondelku powoli dosypując po trochu 1/4 kilograma cukru, przy czym trzeba ciągle mieszać, żeby się masa nie przypaliła. Jeżeli odrobina wyjęta na zimny talerzyk tężeje, to znaczy, że cukierki gotowe. Trzeba masę cienką warstwą rozłożyć na półmisku i póki ciepła pokroić w kwadraciki. Gdy cukierki wystygną, można jeść i częstować."

Z: "Płomyk" (1938 rok, nr 20)

 

Inne:

1.        

Mały rondelek. Należy wlać szklankę mleka, szklankę cukru, 4 łyżki wody, mieszać, mieszać aż zbrązowieje. Wlać na talerz polany wodą i pokroić w kwadraty. Pychotka.  Raz mi wyszły kruche jak mało czasu gotowałam. Lepiej będzie dłużej - będą mordoklejki.

2.        

Należy podgrzać cukier na patelni, aż zbrązowieje, dodać do niego mleko lub śmietankę i wylać na opłukany wodą talerz. Po stężeniu pokroić.

 

3.        

Jeżeli chcesz samodzielnie wykonać cukierki krówki należy przygotować:

·         250 ml mleka,

·         1 łyżkę masła,

·         250 g białego.

razem z masłem należy zagotować i stopniowo dodawać do nich cukier, który z czasem zacznie się krystalizować, aż masa uzyska brązowy kolor.

Otrzymana masa powinna zostać przelana do kwadratowego naczynia i zajmować około 1-1,5 cm jego wysokości. Po ostygnięciu masę należy pokroić w prostokąty przypominające kształty cukierków i pozawijać je w kolorowe papierki. Można je spożywać od razu lub wtedy, gdy znajdujący się w nich cukier ulegnie krystalizacji.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pees.xlx.pl
  •